Zorgtechnologie workshops op het Munnikenheide College Etten-Leur en 't Markland!
5
min. lezen
Op donderdag 26 oktober hebben de derdejaars leerlingen zorg & welzijn van het Munnikenheide College Etten-Leur zorgtechnologie-workshops gevolgd. Op vrijdag 27 oktober was het de beurt aan de leerlingen van ’t Markland. Hier kwamen de leerlingen meer te weten over hoe technologie in de zorg wordt toegepast.

West-Brabant Midden

Op donderdag 26 oktober waren Avoord, Groenhuysen en TWB te gast op het Munnikenheide College. Noortje, werkzaam bij Avoord, nam robot NAO mee. Deze robot wordt ingezet als hulpmiddel voor het bieden van zorg in verzorgingstehuizen. Zo kan de robot ingezet worden voor het spelen van spelletjes en het voordoen van oefeningen in een revalidatieproces. De leerlingen mochten zelf iets kleins programmeren. Dit konden gesproken zinnen zijn, maar ook bewegingen op muziek.

Eveline, werkzaam bij TWB, vertelde de leerlingen meer over technologie in de thuiszorg. Met behulp van een presentatie vertelde Eveline over diabetes. Wat is diabetes nou eigenlijk? Hoe krijg je diabetes? Het antwoord op deze vragen weten de leerlingen nu. Eveline liet een apparaatje zien waarmee mensen zelf hun bloedsuiker laten opmeten doormiddel van een sensor. De leerlingen mochten dit ook zelf proberen. Ook werd er een druppelbril gepresenteerd, wat de mensen gebruiken om hun eigen ogen te kunnen druppelen.

Chantal (verpleegkundige en praktijkopleider) en Rolf (geriatriefysiotherapeut), beide werkzaam bij Groenhuysen, lieten door middel van een casus zien hoe een revalidatieproces met behulp van verschillende technische attributen er binnen een verzorgingstehuis aan toe gaat. Zo wordt er gewerkt met een handknijpkrachtmeter om te kijken hoeveel spierkracht de cliënt heeft. Wanneer een cliënt een ernstige wond heeft dient er gecommuniceerd te worden met een arts. Met een speciale smart-bril kan een arts via beeld meekijken, zodat de cliënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen om de wond te bekijken. Om wonden goed te kunnen verzorgen wordt er gewerkt met een VR-bril. Ook werd er kennis gemaakt met een systeem dat motiverende oefeningen projecteert in spelvorm. Als laatste wordt een heupairbag gepresenteerd. Dit moet er voor zorgen dat bij een val, de cliënt niet meteen zijn/haar botten breekt.

Op vrijdag 27 oktober waren TWB en Groenhuysen weer welkom, en was Christel van het Curio ook aanwezig om de leerlingen meer te vertellen over de opleiding tot tandartsassistent. Zij benoemde hoe belangrijk de gezondheid van het gebit is voor mensen. Christel liet de leerlingen hun blikveld verbreden door te laten zien dat een tandartsassistent meer is dan het assisteren van de tandarts naast de stoel van een patiënt. Het is een sociale baan met veel verantwoordelijkheid. Ook vertelde Christel over de digitale apotheek, iets wat we tegenwoordig steeds vaker zien. De cliënt kan medicijnen online bestellen, deze worden vervolgens bij de cliënt thuis bezorgd.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom