Agenda
Brabantse Wal

13/2/2023

Workshop VR (virtual reality) in je klas

Uitleg

Hoe gebruik je Virtual Reality in je lessen? Het inzetten van virtual reality brillen tijdens lessen zorgt bewezen voor meer interactie. Leerlingen gaan op digitale expeditie en wandelen door eigen ontworpen huizen. Leren over kunstmatige intelligentie of bijvoorbeeld robotica.

Doe mee! Leer en ervaar over VR succesvol inzetten in het onderwijs. Je krijgt uitleg over lesinhoud, de techniek van de bril en je gaat er zelf mee werken.

Vol=Vol!

Voor wie

Docenten van basisscholen en middelbare scholen.

Scholen moeten aangesloten zijn bij STO regio Brabantse Wal.

Aanmelden kan rechtstreeks via de weblink

27/2/2023

Beroepskeuze-events voor leerlingen en ouders

Uitleg

We organiseren dit jaar een aantal beroepskeuze-events voor eerstejaars leerlingen en hun ouders. Op 27 februari zal de eerste editie plaatsvinden.

Bedrijven, opleiders en techniekdocenten van scholen komen deze middag bij elkaar. Hier kunnen eerstejaars-leerlingen samen met hun ouders kennismaken met de diversiteit van de technieksector.

Er is een bedrijvenmarkt waar ze kennismaken met de toekomst. Techniekworkshops waar ze met verschillende activiteiten kunnen proeven aan technieksoorten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Autotechniek
 • Fietstechniek
 • Tegelzetten
 • Koperbuizen bewerken
 • Vrachtwagentechniek
 • Ict/programmeren
 • Laboratoriumwerk biobased

Voor wie

Eerstejaars leerlingen en hun ouders

1/3/2023

De officiële opening van het Technieklab!

Uitleg

Met groot plezier kondigen wij vanuit het Sterk Technisch Onderwijs Brabantse Wal de Kick off van het Curio Techniek Lab op woensdag 1 maart 2023. In het Technieklab kunnen leerlingen vanuit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs op een leuke manier kennis maken met techniek door het doen van allerlei workshops.

In het Technieklab in Bergen op Zoom maken leerlingen uit het basis-, en voortgezet onderwijs kennis met techniek. Hoe programmeer je een lichtslang? Hoe design en bedruk je je eigen mok en kun je zelf t-shirts bedrukken? Ja! Alle leerlingen kunnen dit en gaan ontzettend enthousiast, met de nieuwe aanwinst in de hand weer naar buiten.

Ben je als school nieuwgierig geworden kijk dan op de site van Curio Techniek Lab. Inschrijven voor zo'n middag kan nu al, voor een datum na 1 maart.

Voor wie

Leerlingen van basis-, en middelbare scholen

6/3/2023

Techniektalenten Brabantse Wal verbindt! Een uitwisselings-event voor en door docenten

Uitleg

Op 6 maart organiseren we een uitwisselingsvent voor en door docenten. Af en toe wil je gewoon met docenten aan de slag. Docenten van basisscholen, middelbare scholen en mbo's wisselen onderling kennis uit op diverse thema's. We organiseren vier verschillende workshops. Je kiest zelf aan welke twee workshops je deelneemt.

 • Workshop 1: Van wetenschap&techniek op een basisschool, naar techniek op een middelbare school. Waar hebben we al een doorlopende leerlijn en waar niet?
 • Workshop 2: Van techniek op de middelbare school, naar techniek op het mbo. Is dit goed geregeld?
 • Workshop 3: Praktische toepassing van 21ste Eeuwse vaardigheden
 • Workshop 4: De coachende docent, hoe kun je po-, en vo-leerlingen beter coachen en begeleiden? 

Na afloop geven we een terugkoppeling van alle workshops. Natuurlijk is er voldoende tijd om met elkaar te borrelen en verder te verdiepen.

Wil jij hier ook bij zijn? Stuur een mailtje naar techniektalentenbw@sgboz.nl

Voor wie

60 docenten van basis-, en middelbare scholen

13/3/2023

Werktafels - netwerkmiddag

Uitleg

Deze middag gaan vakspecialisten met elkaar in gesprek. Docenten van basis-, voortgezet- en mbo-scholen ontmoeten het bedrijfsleven en leerlingen/studenten van verschillende scholen. Er zijn meestal verschillende gespreksrondes. Tijdens deze gespreksrondes delen we kennis en ervaringen.

Welke tips neem jij mee terug naar jouw school?

Voor wie

Programmateam

Werkgroep leden

Bedrijfsleven

Relaties

15/3/2023

First LEGO league oefenfinale - train de trainer - deel 2

Uitleg

In 2023 organiseren we voor de tweede keer een oefenfinale van de LEGO League. Scholen kunnen met één of meerdere teams deelnemen aan dit evenement. Maar hoe kun je de leerlingen nu echt goed begeleiden voor de LEGO League? Op 25 januari en 15 maart organiseren we een train de trainer workshop.
De training op 25 januari gaat voornamelijk over het programmeren van de robots.
De training op 15 maart gaat voornamelijk in op de coaching voor de inschrijving, aanpak in de lessen en kijken we hoe we elkaar kunnen ondersteunen.
Ben je nieuwsgierig naar meer informatie? Vraag het aan Ingrid Oostveen

Voor wie

Docenten van basisscholen en middelbare scholen. Deze training is alleen voor docenten van scholen die deelnemen aan Techniektalenten Brabantse Wal

21/3/2023

Vloggers bezoeken terrein Aviolanda Aerospace

Uitleg

Leerlingen krijgen een rondleiding over het terrein van Aviolanda Aerospace. Zij kunnen hiermee een kijkje nemen in de gebouwen van AM&TS, Fokker Techniek, Dutch Drone Centre. Zij mogen als vlogger vastleggen wat hier allemaal gebeurt, zodat zij dit in hun klas kunnen laten zien.

Voor wie

Vmbo – leerjaar 2

24/3/2023

Techniektalenten bekijken de Efteling achter de schermen op 24 maart

Uitleg

24 maart gaan we weer met 20 leerlingen van verschillende scholen die aangesloten zijn bij Sterk Techniekonderwijs naar de wereld vol wonderen in Kaatsheuvel.  


Hoe kun je meedoen?
Schrijf een motivatie waarom jij het techniektalent bent dat met ons mee mag naar de Efteling. Hoe je dat doet, staat je vrij; je kan denken aan een poster, werkstuk, vlog, ingesproken presentatie of filmpje. Wij willen ook graag wetenwaarom jij mee wilt en wat jij daar wilt leren.  

Jouw motivatie wordt beoordeeld op creativiteit, motivatie en leergierigheid. 

 

Verstuur je motivatie vóór 17 februari naar: techniektalentenbw@sgboz.nl
(als je een werkstuk of poster hebt zorg dan dat je het wel digitaal kan versturen middels foto’s of een video bijvoorbeeld). 

Voor wie

Leerlingen van leerjaar 2

27/3/2023

Training LOB-leren

Uitleg

LOB staat voor loopbaanoriëntatie. De training LOB gaat over de leerprocessen in LOB. Leerlingen en studenten hebben geen of weinig arbeidsverleden. Hoe kun je deze doelgroep helpen om meer inzicht te krijgen in hun kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker een passende vervolgrichting en/of opleiding kiezen.

Hoe begeleid en ondersteun je deze leerlingen en welke tips en tricks kun je ze gemakkelijk meegeven? Deelnemers oefenen het voeren van loopbaan-reflectiegesprekken, zo worden de gesprekken in de praktijk gemakkelijker en zijn situaties sneller te herkennen.

Voor wie

Werkgroep leden

27/3/2023

Training 21e-eeuwse vaardigheden

Uitleg

De 21ste-eeuwse vaardigheden zijn een combinatie van elf vaardigheden. Het is de bedoeling dat leerlingen op basis- en middelbare scholen de vaardigheden leren en toepassen tijdens hun schooltijd. Het idee erachter is dat de leerlingen hiermee sterker staan in hun toekomstige baan.

Tijdens de training bespreken we 3 hoofdpunten: 

- Wat zijn 21e-eeuwse vaardigheden?
- Waarom zijn ze belangrijk?
- Hoe kunnen we 21e-eeuwse vaardigheden integreren in onze lessen

De training start met uitleg over de elf vaardigheden en daarna gaan we aan de slag met eigen praktijkvoorbeelden. Zo kunnen we met alle deelnemers van elkaar leren en van elkaars scholen leren.
Het doel van deze training is het eigen maken van de 21e-eeuwse vaardigheden, zodat alle docenten het kunnen toepassen in de lessen op school.

Voor wie

Werkgroep leden

30/3/2023

Girls' Day 2023

Uitleg

Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-,technische-, IT-bedrijven én technische- of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en lerenmeer over bèta/technische werkzaamheden.

 

Girls’ Day laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven.

Voor wie

Meisjes uit het:

- Basisscholen groep 7 en 8

- Vmbo leerjaar 1, 2 en 3

Meer informatie kunt u vinden via deze link.

15/5/2023

Adviesraad

Uitleg

De adviesraad is een orgaan dat op strategisch niveau gevraagd en ongevraagd de stuurgroep adviseert over de verbinding binnen de triple helix (Overheid, Onderwijs en Ondernemers). Zij fungeert als een onafhankelijk klankbord voor de stuurgroep en de programmamanager.  Zij monitoren de aansluiting tussen onderwijs en bedrijven. Hierbij staat het afstemmen van de vereiste ‘skills’ in de veranderende arbeidsmarkt en het onderwijsprogramma centraal. Ook wordt in deze adviesraad afgestemd of scholen en bedrijven dezelfde taal spreken. Er zal wederzijds advies plaatsvinden. De adviesraad dient daarnaast als ambassadeur van het techniekonderwijs en is hierdoor een centraal aanspreekpunt voor vragen uit het werkveld.

Voor wie

Adviesraad

5/6/2023

Game On - dag 1

Uitleg

Game On 2023, dat is techniek & technologie zien, doen en ervaren. In samenwerking met onderwijs, overheid en bedrijfsleven wordt er een tweedaagse techniekmanifestatie voor 2000 leerlingen van het voortgezet onderwijs in de regio West-Brabant georganiseerd. Op deze manier promoten wij techniek & technologie bij de medewerkers van de toekomst!

Voor veel leerlingen is het een flinke uitdaging om een goed beeld te krijgen van de beroepen- en opleidingsperspectieven in de techniek. Zeker nu! Tijdens het bezoeken van Game On gaan leerlingen daadwerkelijk aan de slag met opdrachten, mini-workshop, maken, testen en doen!

We maken in aanloop naar Game On een verbinding tussen de fysieke manifestatie en de online voorbereiding in de klas.

Voor wie

Vmbo leerjaar 1 en 2

6/6/2023

Game on - dag 2

Uitleg

Game On 2023, dat is techniek & technologie zien, doen en ervaren. In samenwerking met onderwijs, overheid en bedrijfsleven wordt er een tweedaagse techniekmanifestatie voor 2000 leerlingen van het voortgezet onderwijs in de regio West-Brabant georganiseerd. Op deze manier promoten wij techniek & technologie bij de medewerkers van de toekomst!

Voor veel leerlingen is het een flinke uitdaging om een goed beeld te krijgen van de beroepen- en opleidingsperspectieven in de techniek. Zeker nu! Tijdens het bezoeken van Game On gaan leerlingen daadwerkelijk aan de slag met opdrachten, mini-workshop, maken, testen en doen!

We maken in aanloop naar Game On een verbinding tussen de fysieke manifestatie en de online voorbereiding in de klas.

Voor wie

Vmbo leerjaar 1 en 2

19/6/2023

Werktafels - netwerkmiddag

Uitleg

Deze middag gaan vakspecialisten met elkaar in gesprek. Docenten van basis-, voortgezet- en mbo-scholen ontmoeten het bedrijfsleven en leerlingen/studenten van verschillende scholen. Er zijn meestal verschillende gespreksrondes. Tijdens deze gespreksrondes delen we kennis en ervaringen.

Welke tips neem jij mee terug naar jouw school?

Voor wie

Programmateam

Werkgroep leden

Bedrijfsleven

Relaties

1/8/2023

Techniek Lab - Gehele schooljaar op vrijdagmiddagen op afspraak

Uitleg

Bij het Techniek Lab maken leerlingen een dagdeel langkennis met verschillende facetten van techniek. Ze gaan actief aan de slag ineen workshop. Daarbij kunnen ze kiezen uit een breed aanbod van activiteiten.

Voor wie

PO groep 7 en 8.

VMBO leerjaar 1, 2 en 3.

Let op. Dit is een fictieve datum. Deze activiteit is op afspraak en kan het volledige schooljaar ingepland worden.

Meer informatie kunt u vinden via deze link.

1/8/2023

Workshop Zorg en Techniek - Op afspraak

Uitleg

TanteLouise laat leerlingen kennis maken met de manieren waarop domotica in de ouderenzorg kan helpen bij de verzorging van de bewoners. Zowel voor een verzorgende/verpleegkundige als voor de bewoners zelf. Gedurende een dagdeel komen verschillende zaken aan bod, zoals iPads, GPS en leefcirkels.

Voor wie

VMBO leerjaar 2 en 3.

Let op. Dit is een fictieve datum. Deze activiteit is op afspraak en kan het volledige schooljaar ingepland worden.

Meer informatie kunt u vinden via deze link.

1/8/2023

Meemakerz! Voorlichting - Op afspraak

Uitleg

Meemakerz! geeft voorlichting over Bouwmensen, IW, Noa afbouw en de Schildervakopleiding. Hiervoor komen ze naar school. In de loop van een lesuur komen onder andere de volgende beroepen aan bod: Timmerman, metselaar, stukadoor, tegelzetter, elektricien en installateur.

Voor wie

PO groep 7 en 8.

VMBO leerjaar 1 en 2.

Let op. Dit is een fictieve datum. Deze activiteit is op afspraak en kan het volledige schooljaar ingepland worden.

Meer informatie kunt u vinden via deze link.

1/8/2023

Meemakerz! Doe-dagen - Op afspraak

Uitleg

Leerlingen gaan op bezoek bij Bouwmensen en/of InstallatieWerk. Daar doen ze mee aan een activiteitencarrousel. Ze doen ervaring op met de meest voorkomende werkzaamheden van de volgende beroepen: Timmerman, metselaar, stukadoor, tegelzetter, elektricien en installateur.

Voor wie

PO groep 7 en 8.

VMBO leerjaar 1 en 2.

Let op. Dit is een fictieve datum. Deze activiteit is op afspraak en kan het volledige schooljaar ingepland worden.

Meer informatie kunt u vinden via deze link.

11/10/2023

DAB Experience

Uitleg

Op woensdag 11 oktober a.s. gaan leerlingen met de profielen Dienstverlening & Producten, Horeca, Bakkerij en Recreatie, Groen en Consumptief uit leerjaar 3 naar de DAB Experience in Bergen op Zoom. DAB staat voor Delta Agrifood Business

De leerlingen gaan op deze dag kennismaken met diverse bedrijven en krijgen een kijkje in de thema’s food en technologie bij innovatieve bedrijven.

Voor wie

Tijdens deze eerste editie zullen de vierdejaars leerlingen van de profielen Dienstverlening & Product en Horeca, Bakkerij en Ondernemen deelnemen.

Ben je nieuwsgierig aan welke competenties de leerlingen werken? Lees hier de activiteiten affiche

Meer informatie
Heb je vragen over het programma Sterk Techniekonderwijs? Of ben je op zoek naar specifieke informatie die je op de website niet kunt vinden? Neem dan per e-mail, telefonisch of via het formulier contact met ons op.
Contactgegevens
Techniektalenten
Bolwerk-Zuid 168
4611 DX Bergen op Zoom
techniektalentenbw@sgboz.nl
Contactpersonen
Charlotte Groenhout
Programma manager
c.groenhout@curio.nl

Merel Janse
Marketing en communicatie
m.janse@curio.nl
created by Bigbooom