Wat hebben grafische vormgeving, cnc frezen, lasersnijden, leren innoveren met drones en Virtual Reality met elkaar gemeen? Het zijn de onderwerpen van de masterclasses waar docenten uit de regio aan deelnamen om zo op ieder onderwerp weer de laatste innovaties bij gespijkerd te krijgen.
Op het Da Vinci College kregen docenten les in creatieve denkvormen voor leerlingen, verwerkt in een lespakket met drones. De masterclass-gevers Jordy en Daniëlle van Futuremindz vertelden hoe zij leerlingen meenemen in hun lesstof-programma drones. Programmeren van de drones, zelf drones ontwikkelen, obstakels ontwerpen; bij veel vakken werd aansluiting gevonden. Als klap op de vuurpijl werd er gewerkt naar een mini-show van 4 drones, die gezamenlijk door de ruimte vlogen en allerlei patronen uitbeelden.
In het computerlokaal van het Munnikenheide College Etten-Leur ging Nordin aan de slag met Illustrator, Indesign en Photoshop. Deze grafische vormgever gaf de docenten een les in digitale vormgeving en tips hoe dit in te passen in het onderwijs. Al snel werd er gewerkt aan verschillende multi-media-opdrachten. Een vervolgsessie voor de vertaalslag naar Publisher is zelfs al in de maak.
Een stukje verderop in Oudenbosch kregen vijf 5 techniekdocenten een cursus CNC Frezen van Ben van Ginneken bij Stichting Vakopleiding Metaal. Na een bakje koffie zijn de docenten naar een computerlokaal vertrokken waar gewerkt werd met een programma om te kunnen programmeren. Alle bewegingen van de freesmachine moesten stap voor stap geprogrammeerd worden. De juiste maten moesten ingevoerd worden samen met de juiste codering. Uiteindelijk gingen de docenten niet alleen met een gezonde dosis inspiratie naar huis, maar ook met een eigen gefreesd kunstwerkje van aluminium.
Bij de masterclass Virtual Reality gingen de docenten aan de slag met VR en het zelf ontwikkelen van onderwijsmateriaal. De docenten hebben gezien hoe ze zelf een VR-omgeving kunnen ontwikkelen via een standaard format, of los kunnen gaan met eigen materiaal. Leerlingen kunnen ook zelf een omgeving maken, maar ook ontwerpjes vanuit sketchup kunnen worden weergegeven op de bril. Daarnaast is ook besproken hoe men de ontwikkelingen kan verwerken in de avo-vakken.
Bij Lion Lasers in Breda werd men meegenomen in het wel en wee van lasers. Docenten kregen uitleg over de werking en de toepassing van lasers. Lasersnijden, lasergraveren en laserlassen; allemaal toepassingen die tegenwoordig steeds meer gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Naast bestellingen van consumenten of bedrijven voor het lasergraveren van producten, ontwikkelt Lion Lasers ook zelf lasersystemen. Docenten kregen hierdoor een uniek kijkje in de werking van de verschillende systemen, zoals uv-lasers, co2-lasers en fiber lasers.