Oefenfinale LEGO league: duurzaamheid, innovatie en programmeren komen samen
3
min. lezen
Programmeren kun je leren, ook als je pas 9 jaar oud bent! 60 leerlingen uit het basis en voortgezet onderwijs, verrasten jury’s, docenten, ouders en opa’s en oma’s met hun technische kennis.

Brabantse Wal

60 leerlingen uit het basis en voortgezet onderwijs, verrasten jury’s, docenten, ouders en opa’s en oma’s met hun kennis. 10 scholenteams streden mee tijdens deze oefen finale. Een avond waarin ze zoveel mogelijk missies behaalden met een zelf-geprogrammeerde LEGO-robot. Én daarnaast hebben ze drie presentaties gegeven over o.a. duurzaamheid en de samenwerking. Het was een zeer geslaagde eerste keer. Volgend jaar organiseren we editie 2 met nog meer scholenteams!

De spanning was om te snijden. De meeste teams zijn begin dit schooljaar gestart met de voorbereidingen. Want ook al was dit een oefenfinale, er werd gestreden alsof het de echte finale was.  

Er werd gestreden om de meeste punten, de beste presentatie en eigenlijk ook welk team de meegekomen ouders het meest trots kon maken. En trots waren ze. Broertjes en zusjes, vaders en moeders en zelfs opa's en oma's zijn deze avond meegekomen. Zij verzorgden het gejuich, gejoel enthousiasme en energie. En soms.. waren het niet de leerlingen die het meest gespannen waren.

Alle teams hebben verschillende opdrachten volbracht; drie presentaties, een oefenronde aan de oefentafel en een ronde aan de finale tafel in de aula.

Programmeren kun je leren
Bij binnenkomst van het schoolgebouw stond er een oefentafel. In alle rust konden teams nog één keer oefenen, de stappen doornemen of de laatste puntjes op de i zetten. Zijn we er klaar voor? GO! Door naar de finale tafel.

De finale tafel stond in de aula. Omringd door andere teams en alle meegekomen fans is dit het moment suprême. Als in een echte arena stond de muziek aan, spotlights op de tafel en de camera zodat de fans mee konden kijken op groot scherm.

2,5 minuut op de klok voor ieder team aan de finaletafel. 2,5 minuut om zoveel mogelijk voorgeprogrammeerde missies te voltooien. Voor ieder voltooide missie kon, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, zijn een aantal punten toegekend.

Presenteren voor een jury én je familie
Tijdens de echte First LEGO league finale draait het niet alleen om de behaalde punten aan de finaletafel. Alle teams krijgen ter voorbereiding drie opdrachten waar ze tijdens de finale-avond een presentatie over geven. En onze oefenfinale zou geen echte oefenfinale zijn als we dit niet ook zouden doen.

De klaslokalen waren ingericht om de perfecte presentatie te kunnen geven. Ieder team heeft drie presentaties voorbereid.

Een van de presentaties ging over samenwerken. Hoe verliep de voorbereiding voor deze avond? Was er een duidelijke taakverdeling en waar zijn de teamleden tegenaan gelopen? Juryleden vroegen de teams het hemd van het lijf. Sanne vond het best spannend. Ze zit in groep 8 en heeft eigenlijk alleen nog maar een boekbespreking gedaan.

Presenteren voor een echte jury en alle ouders is best heel spannend!

In een ander klaslokaal werden innovatieve projecten gepresenteerd. Rick vertelde: Op school hebben we geleerd dat als je aardappels aan elkaar koppelt, je zelfs een Ledlampje kan laten branden. Wij denken dat we dat dan ook met ander gft-afval kunnen doen. Maar dan moet wel iedereen afval goed scheiden en inzamelen."

De wereld een beetje beter maken met innovatie
Leerlingen presenteerden cijfers over het energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Hoeveel stroom een lamp kost en hoe je zelf energie zou kunnen opwekken. De juryleden zijn erg onder de indruk van de presentatie vaardigheden maar ook zeker van de inhoud van de presentaties.

De leerlingen gebruiken thema's en termen waar veel volwassenen nog moeite mee hebben.

En niet alleen de juryleden waren onder de indruk. Ouders keken hun ogen uit over kennis en ervaring van hun soms nog erg jonge kinderen.

Oefenen en ervaring opdoen

Organisator Frank Hagenaars is enorm trots op het eindresultaat. Voor het eerst organiseren we deze avond voor de hele regio. Basis- en middelbare scholen komen bij elkaar om te strijden voor de winst. Maar iedereen die meedoet krijgt een medaille. Want meedoen is in dit geval belangrijker dan winnen, al weten we ook dat sommige leerlingen daar anders over denken. Deze 60 leerlingen zijn al maanden bezig met samenwerken, innoveren, programmeren en duurzaamheid. Ze leren enorm veel van een avond als dit. We hopen dat ze klasgenoten enthousiasmeren om volgend jaar weer mee te doen.


In januari starten we met een nieuwe training voor docenten. Zo kunnen mentoren, begeleiders en/of techniekdocenten hun leerlingen in september nog beter begeleiden in de voorbereidingen.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom