Kijkje bij de buren: Techniek aan Zee in Scheveningen
2
min. lezen
Een aantal leden van het programmateam en implementatiegroep bezochten vanuit Techniektalenten Brabantse Wal de Hotspot ‘Techniek aan Zee’ in Scheveningen. Deze hotspot is gerealiseerd door het Maris College uit Den Haag, vanuit Sterk Techniekonderwijs regio Haaglanden. Leerlingen van basis- en middelbare scholen maken daar kennis met verschillende expedities met ‘Techniek aan Zee’.

Brabantse Wal

Op 30 november bezochten een aantal leden van het programmateam en implementatiegroep vanuit Techniektalenten Brabantse Wal de hotspot ‘Techniek aan Zee’ in Scheveningen. Deze hotspot is gerealiseerd door het Maris College uit Den Haag, vanuit Sterk Techniekonderwijs regio Haaglanden. Leerlingen vanuit het basis- en middelbare scholen maken daar kennis met verschillende expedities met  ‘Techniek aan Zee’.

Een ontzettend interessante middag waar we enthousiast werden ontvangen door onder andere programmamanager Janka Westerhuis en Marie-Anne van der Toorn, projectleider Techniek aan Zee. De locaties van het Maris College liggen langs de Noordzeekust. Deze kust vormt een rijke proeftuin voor uitdagend techniekonderwijs. De klaslokalen zijn verplaatst naar de haven van Scheveningen, zo wordt onderwijs gekoppeld aan techniek in de haven.

Hoe maak je een hotspot?
Vragen als; hoe realiseer je een hotspot, wat komt hier allemaal bij kijken, hoe betrek je de bedrijven hierbij kwamen deze middag in een gesprek aan bod. Het werd een inspirerende middag waarin we werden meegenomen in de realisatie van een hotspot.
Met 78 Sterk Techniekonderwijs-regio's is er al heel veel kennis en ervaring beschikbaar. Door af en toe een kijkje te nemen bij andere regio's, kunnen we veel en snel van elkaar leren. Hoe we dit nu gaan inzetten? We gaan nu de hotspots in onze eigen regio in beeld brengen.

Hotspot

Het Maris College in Den Haag kent in totaal zes vestigingen en die liggen allemaal aan de kust. De gedroomde plek voor een Hotspot zou daarom natuurlijk aan de kust moeten liggen. Projectleider Marie-Anne van der Toorn zocht en vond die gedroomde plek: de voormalige kantine van de visafslag in Scheveningen.

Met subsidiegeld vanuit STO Haaglanden hebben ze de verbouwing, de apparatuur en extra fte’s voordocenten kunnen bekostigen. Marie-Anne heeft zelf alles rondom de verbouwing geregeld. Ze schakelde Stichting Haagbouw in voor de grote klussen, zorgde dat de jongens van de rugbyclub kwamen vervenen kreeg ‘Piet de timmerman’ enthousiast om zijn steentje bij te dragen.

De ambitie van het Maris College is om de grootste techniekschool van Den Haag te worden. Nu al wordt op alle vestigingen techniekonderwijs aangeboden. De komst van Hotspot Techniek aan Zee geeft die ambitie een flinke boost. De vraag naar technisch personeel is, ook in Scheveningen, groot. Want je zou het misschien niet zo een-twee-drie zeggen, maar deze regio kent een flink aantal bedrijven waar ook maritieme techniek een grote rol speelt. En dat is precies wat het Maris College in de Hotspot aanbiedt. “De leerlingen kunnen op onze locatie kennismaken met robottechnologie, windenergie, dronevliegen en allerlei nieuwe vormen van ICT. In principe bieden we dit aan al onze tweedejaarsleerlingen aan.” Als voorbeeld noemt Marie-Anne het dronevliegen: “Hierbij ervaren de leerlingen niet alleen hoe het is om een drone te laten vliegen, maar moeten ze ook in groepjes een parcours uitzetten en een landingsbaan bedenken en maken, waarna ze een wedstrijdje houden.” Ook het maken van de onderkant van boten door een zogenoemde vacuümvormer en de plaatsing van zonnepanelen op een schip zonder dat het gaat zinken, zijn technieken die op de Hotspot worden aangeboden en geleerd.

Nieuwsgierig naar meer?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze hotspot? Sterk Techniekonderwijs heeft onlangs een artikel geschreven over de hotspot in Scheveningen. Klik hier voor het artikel

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom