De Brabantse Wal is volop in beweging. De omschakeling naar een grondstoffentransitie is een van de focus-sectoren in de regio; plantbased. Dit betekent twee dingen.
Ten eerste: de overstap van dierlijke naar plantaardige eiwitten, zoals groenten, peulvruchten en granen.
En ten tweede: het gebruik van groene, hernieuwbare grondstoffen uit planten, in plaats van fossiele brandstoffen. Zo bouwen we samen aan een toekomst met gezond voedsel én duurzame materialen.
Deze ontwikkeling is belangrijk voor een duurzame toekomst én biedt veel kansen voor techniek en innovatie. Binnen het expertisecentrum plantbased werken scholen en bedrijven samen aan deze transitie.
Onze regio blinkt van oudsher uit in plantaardig voedsel, zoals zacht fruit, groenten, aardappelen en suikerbieten. De afgelopen jaren hebben we hier al een aantal projecten voor opgezet. Maar we willen het het huidige aanbod nog verder uitbreiden om te kunnen voldoen aan de sterk groeiende wens van de bedrijven en gemeente uit de regio.
We onderzoeken samen wat 'plantbased' betekent in combinatie met techniek. We spreken met scholen, bedrijven, organiseren werktafels en bezoeken innovatieve ondernemers in de regio.
Leerlingen maken nu al kennis met plantbased via projecten als Wat je eet ben je zelf, de DAB Experience en het keuzevak Procestechniek. Ze ontdekken hoe plantaardige innovaties terugkomen in voeding, verpakkingen en nieuwe materialen. Zo wordt de toekomst van techniek tastbaar, groen én inspirerend.