Zorgtechnologie workshops op het Gertrudis!
5
min. lezen
Op donderdag 18 januari hebben de derdejaars zorg & welzijn leerlingen van het Gertrudis interessante gastlessen gevolgd over zorgtechnologie. Avoord, Groenhuysen, de Apotheek en TWB verzorgden deze gastlessen.

West-Brabant Midden

Wirna van Gastel, werkzaam bij Avoord, vertelde meer over hoe zorgtechnologie wordt ingezet bij dementerende ouderen. Zo wordt er gebruik gemaakt van robot Truus. Deze wordt ingezet bij dementerende ouderen, en kan zingen, dansen, quizjes en andere spelletjes spelen, en andere opdrachten uitvoeren. Hiermee worden de zorgmedewerkers ontlast. De leerlingen mochten aangeven wat zij van Truus wilden zien. Zo kwam bijvoorbeeld de Macarena aanbod.

Rolf van der Burgt en Eline Steendijk, beide werkzaam bij Groenhuysen, vertelden aan de hand van een casus meer over zorgtechnologie binnen de ouderenzorg. Mevrouw Heupen is gevallen en heeft haar heup gebroken. Ze wordt geopereerd en na de operatie komt ze in Wiekendael terecht, dit is een locatie van Groenhuysen waar mevrouw Heupen gaat revalideren. Met behulp van een saturatiemeter wordt er zuurstof opgemeten en met behulp van een handknijpkrachtmeter wordt de spierkracht opgemeten. De wond wordt vervolgens bekeken met een speciale smart-bril. Om de wond goed te kunnen verzorgen wordt deze bekeken meteen VR-bril. Ook wordt er kennis gemaakt met een systeem dat oefeningen projecteert in spelvorm. Als laatste wordt er kennis gemaakt met een heupairbag, welke ervoor zorgt dat de cliënt bij een val niet gelijk al haar botten breekt.

Tijdens de workshop van Tamara Meerman, werkzaam bij Apotheek Kalsdonk in Roosendaal, kwamen de leerlingen meer te weten over welke technologie er wordt ingezet bij de Apotheek. Tamara vertelde over Medido. Dit is een automatische medicijndispenser en ondersteund cliënten bij het gebruik van medicatie. Op een bepaald zelfingesteld tijdstip gaat er een alarm af. Zo ontvangen de cliënten op het juiste moment de medicatie en kunnen zij deze op het juiste moment innemen.

Eveline Elenbaas, werkzaam bij TWB, vertelde aan de hand van een casus over mevrouw Jochems meer over verschillende technologische hulpmiddelen welke worden ingezet in de thuiszorg. Na een kort filmpje zijn de leerlingen met behulp van verschillende foto’s gaan kijken welke hulpmiddelen de leerlingen al kennen. Aan de hand van de foto’s vertelde Eveline meer over deze hulpmiddelen. Zo is er bijvoorbeeld een zwaartevest welke de cliënt helpt een geborgen gevoel te geven.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom