"Wow juf mogen wij echt in een F16 zitten? En mogen we dit vloggen?"
2
min. lezen
Twaalf vmbo-leerlingen bezoeken het terrein van Aviolanda Aerospace. Fokker Techniek, Dutch Drone Centre en de Aircraft Maintenance & Training School openen bij uitzondering hun deuren voor onze leerlingen. Onze leerlingen hebben de opdracht gekregen om over deze beleving te vloggen.

Brabantse Wal

"Wow juf mogen wij echt in een F16 zitten?" Het enthousiasme is van de gezichten te lezen. Twaalf vmbo-leerlingen bezoeken het terrein van Aviolanda Aerospace. Fokker techniek, Dutch Drone Centre en de Aircraft Maintenance & Training School openen bij uitzondering hun deuren voor onze leerlingen. De leerlingen gebruiken deze inspirerende omgeving om te vloggen. Deze vlogs presenteren ze in hun eigen klassen, zodat iedereen kan kennismaken met vliegtuigtechniek.

Met een kopje warme chocomelk en thee in de hand luisteren de leerlingen naar de klassikale uitleg. In de hangaar van de mbo-opleiding vliegtuigtechniek (bij AM&TS) krijgen ze drie opdrachten.

1. Controleer de vliegtuigvleugels; en zoek de 5 verstopte voorwerpen in de vliegtuigvleugel.

2. Beantwoord alle vragen op de iPad (en klim en klauter daarmee dus door de helikopter en het vliegtuig)

3. Laat een vliegtuig veilig landen in de flightsimulator.

Met deze drie opdrachten ontdekken ze niet alleen de vliegtuighangar. Ze maken bewust en onbewust kennis met de mbo-opleiding vliegtuigtechniek.

De leerlingen zijn in groepjes van vier (één groep per school) op ontdekkingsreis gegaan. Dit onder begeleiding van vier enthousiaste eerstejaars mbo-studenten.

En de begeleiding bleek breder te zijn dan de navigatie door de hangar. Er werden tips uitgewisseld hoe je een vliegtuig landt, maar ook hoe je het snelste je werk-overall aan en uit kan trekken.

De leerlingen hebben bijna 2,5 uur doorgebracht in deze indrukwekkende hangar.  

Keano (hieronder in het groen) vertelt: "Ik heb vroeger veel flight simulator spelletjes gespeeld, ik wil graag een moeilijke landingsbaan!"
Hij heeft het vliegtuig veilig geland op Londen City, een van de moeilijkste landingsbanen in de simulator.

Een rondleiding door Fokker over het terrein van Aviolanda Aerospace
Fokker Techniek heeft vervolgens de groep overgenomen. Tijdens een rondleiding over het terrein hebben de de leerlingen hun ogen uitgekeken.

Er staan zoveel vliegtuigen. Sommige in reparatie, sommige in werking en sommige die helemaal omgebouwd gaan worden.

Het moment dat we allemaal worden uitgenodigd om een kijkje te nemen in een echt functionerend vliegtuig, worden een aantal ogen nog groter. We krijgen de kans om in een cockpit te kijken. Dit blijkt, samen met de F16, toch wel een van de meest magische plekken om te filmen voor de vlogs.

Leerling Thom: Dit is zo ontzettend gaaf, ik vind dit echt écht heel erg leuk!

Kennismaken met het Dutch Drone Centre

"Wie heeft er wel eens in een F16 gezeten?" Alle handen gaan trots omhoog.

"Wie heeft er wel eens in een F16 gevlogen?  Alle handen gaan omlaag en de gezichten worden iets meer gespannen.

"Wie wil in een F16 vliegen?" Thom springt direct op en loopt mee. Hij mag met Virtual Reality en twee joysticks in een F16 vliegen.

Als vliegtuig-fanaat wordt hij laaiend enthousiast. Met een glimlach van oor tot oor vertelt hij dat dit een super gave dag vindt.

En eerlijk.. daar doen we het toch voor? 

De andere leerlingen leren ondertussen hoe ze met drones moeten vliegen en filmen.

Oke en nu...?

De leerlingen hebben vorige week een training gehad hoe ze moeten vloggen. Hoe schrijf je een script, hoe moet je filmen en hoe zorg je ervoor dat je goed geluid hebt? 

Met deze tips en tricks hebben zij gefilmd op het terrein van Aviolanda Aerospace.

Zij verwerken nu per groepje (en dus ook per school) het beeldmateriaal tot een vlog. En deze vlogs worden gedeeld binnen de klassen, zodat iedereen kennis kan maken met de mbo-opleiding vliegtuigtechniek. En, niet onbelangrijk, zodat iedereen kan meegenieten van deze ontzettend toffe en inspirerende dag.

Meer informatie
Contactgegevens
Contactpersonen
created by Bigbooom