Wat je eet ben je zelf!
3
min. lezen
Lunch jij liever met een broodje hamburger of een wrap met kip? Fastfood is lekker. Maar dan moet je ook meer bewegen om die calorieën weer te verbranden. Met het nieuwe onderwijsprogramma leren we...

Brabantse Wal

Lunch jij liever met een broodje hamburger of een wrap met kip? Fastfood is lekker. Maar als je ongezond eet moet je meer bewegen om de calorieën te verbranden. Met het nieuwe onderwijsprogramma leren we basisschool leerlingen dat al het eten prima is. Je moet alleen wel zelf een andere keuze maken in je sportactiviteiten.

Het is belangrijk dat leerlingen van basisscholen en middelbare scholen bewuster worden van gezonde en duurzame voeding. Samen met Delta Agrifood Business, Praktijk Pien, de FIT Fabriek, Uitstreekend en stichting ProefMei hebben we een nieuw onderwijsprogramma ontwikkeld.

Kick-off

Op een warme en zonnige vrijdagochtend zijn 100 basisschool leerlingen uitgenodigd voor de aftrap. De Franse Tuin van het Markiezenhof lag er stralend bij. En toen de leerlingen de keuze kregen tussen een broodje hamburger of een wrap met kip als lunch, werd er enthousiast gejuicht.

De meeste leerlingen kozen voor een broodje hamburger. Ze wisten bij de keuze alleen nog niet dat er een addertje onder het gras zat.

Sport en spelletjes spelen

Studenten van CIOS Goes hebben spelletjes en opdrachten uitgezet. Onder de warme en brandende zon krijgen leerlingen waterflesjes en uitleg over de middag.

Een broodje hamburger heeft bijna 500 calorieën, een wrap kip 250. De helft.

Als je gaat hardlopen moet je met een broodje hamburger dus bijna twee keer zo ver dan wanneer je voor een wrap gekozen hebt. 20 Jumping jacks in plaats van 10 en sporten met een verzwaarde hoelahoep.

Eerst een hamburger en toen een wrap. Maar die was zo lekker dat ik er nog twee op heb!

De meeste leerlingen luisterden aandachtig naar de uitleg over de voedingskeuze. En eigenlijk is het heel logisch. Dus weer of geen weer, we gaan extra hard hardlopen!

Één groepje gaat een wedstrijdje hardlopen. En dat doe je met of zonder extra gewichtjes om je enkels. Touwtje springen doe je met de groep of alleen. Sommige meiden vinden het touwtje springen alleen zo leuk dat er onderhandeld wordt of zij niet de -hamburger dienst- mogen overnemen.

Mag ik jouw -hamburger dienst- overnemen met touwtje springen? Dan kun jij uitrusten en ik springen!

De leerlingen gaan zeker niet met lege handen naar huis. Iedereen ontvangt een blikje met aarde en zaadjes. Zo kunnen ze zelf tijdens de zomervakantie eetbare bloemetjes laten groeien.

En nu?

Een aftrap met een lunch en spelletjes is natuurlijk leuk. Maar het echte werk wordt volgend schooljaar verzet.

In september en oktober krijgen basisschool leerlingen extra lessen op school en in de praktijk.

  1. Bedrijfsbezoek: Hoe groeit voeding op het land
  2. Theorie en praktijklessen op school: Hoe werkt de verhouding: Voeding, sport en voedingstechnieken
  3. Kookles: Tijdens een bedrijfsbezoek bereiden de leerlingen zelf gezonde voeding.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom