Verbindersbijeenkomst Tongerlo
5
min. lezen
Op maandag 27 mei 2024 vond de Verbinders van Tongerlo bijeenkomst plaats. Samen met het lokale bedrijfsleven, het betrokken onderwijs en een delegatie enthousiaste leerlingen werd deze middag afgetrapt op Gertrudis te Roosendaal.

West-Brabant Midden

Na een warm ontvangst werd de middag geopend door onderwijsmanager Wim de Regt en procesbegeleider Tom van der Avoort. Tijdens deze presentatie werd er verteld wat het doel van samenwerken tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de eigen gemeente en regio betekent en wat Gertrudis nu zo’n bijzondere school maakt. Gertrudis onderscheid zich duidelijk in het onderwijsaanbod. Leerlingen komen binnen de praktijkgerichte mavo veel in contact met bedrijven door middel van gastlessen. Het bedrijf Schütz heeft bijvoorbeeld speciale vaten laten plaatsen t.b.v. gastlessen op de onderwijslocatie. De kleine praktijkgerichte mavo heeft zo nog meer grote ambities op het gebied van techniek en technologie vertelde Wim de Regt enthousiast!

Na de presentatie zijn de genodigden uiteengegaan binnen de school. In het techlokaal, wat bomvol gestopt is met allerlei technische snufjes zoals een AI-hologram, werd een presentatie gegeven door derdejaars vmbo-leerlingen over een project waar zij de laatste weken mee bezig zijn geweest. De leerlingen werken met echte smartfarming-karren, bouwen eigen kweeksystemen met een en al technologie om plantjes optimaal te laten groeien. Daarnaast leveren zij een basis voor een heerlijk ijsje gemaakt door de afdeling HBR vanuit het keuzevak patisserie. Deze mocht uiteraard ook geproefd worden! De leerlingen vertellen enthousiast aan ondernemer Toon Verbraak van Croonwolter & Dros, wat hen drijft en hoe zij zowel binnen de school als buiten de school bezig zijn met technologie. De aanwezige ondernemers zijn zichtbaar onder de indruk van wat de jongens hebben ontwikkeld.

Naast deze presentatie door leerlingen was er ook een leerlingenpanel aanwezig. Vier van deze leerlingen kwamen vanuit het DaVinci (DaVinci is onderdeel van Gertudis en de scholen behoren tot scholengemeenschap Tongerlo). Tijdens dit gesprek kwamen vragen aanbod hoe leerlingen gastlessen ervaren, wat vinden zij van bedrijfsbezoeken en hoe ervaren zij het vinden van stages. De ondernemers gaven tips maar ontvingen ook tips van de leerlingen, zoals dat twee weken wachten op een antwoord of er wel/geen stageplaats beschikbaar is wel lang is. Vanuit een speciaal ontwikkelde ‘Techniektalenten Kletspot’ gingen de ondernemers in gesprek met de leerlingen en aanwezige docenten.

Een mooie middag waarin verbinding van techniek en technologie centraal stond! Wij bedanken iedereen die aanwezig was bij deze inspirerende bijeenkomst!

Verbinder van Techniektalenten

Een aantal bedrijven zijn al Verbinder van Techniektalenten geworden. Wanneer je Verbinder van Tongerlo of de gehele regio (Roosendaal – Halderberge – Moerdijk – Rucphen – Etten-Leur) bent kunnen we onder andere gezamenlijk investeren in leerlingen om hen een goed beeld te geven van de toekomstige arbeidsmarkt.

Wilt u ook Verbinder van techniektalenten worden? Voor €150,- per jaar bent u al lid van de gehele regio of een specifieke vo-school, voor meer info mail: info@techniektalenten.nl

Wat krijg je hiervoor terug:

  • Er ontstaan korte lijnen met betrokken partners (overheid, onderwijs po-vo-mbo en bedrijfsleven);
  • Werken we structureel samen in de keten;
  • Krijg je inspraak wat leidt tot innovatief onderwijs en lever je een enorme bijdrage aan het investeren in jongeren;
  • Samen optrekken om de wereld een stukje mooier te maken en maatschappelijke vraagstukken te bespreken.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom