Programmeren kun je leren.. met LEGO robots!
1
min. lezen
13 docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn voor één middag programmeur. Gedurende twee uur gaan ze zelf aan de slag om te leren programmeren. Het lijkt lastig, maar blijkt prima te doen!

Brabantse Wal

Laten rijden, draaien en knipperen.. alsof het niets is

Koppel de LEGO robot via Bluetooth aan de laptop. Dat blijkt de grootste uitdaging van de dag. Zodra alle robots met de laptop communiceren kan iedereen aan de slag. "Laat de robot 30cm rijden", vertelt Sabic trainer Marcel gemakkelijk. Met 13 paar grote ogen tot gevolg.

Na een korte uitleg gaat iedereen in koppels aan het werk. Volgens Marcel kan iedereen programmeren. Het is een kwestie van bepalen wat je wilt en daar een opdracht voor geven. Zo gemakkelijk als het klinkt, is het ook echt.
30cm rijden doe je door ofwel een opdracht te geven voor het aantal omwentelingen van de wielen, of een rij-tijd in te voeren in de laptop. En een ouderwetse liniaal ernaast om te beoordelen of je de opdracht volbracht hebt.

De trots straalt van de gezichten

"Ik ben helemaal niet technisch, dus dat dit zo goed lukt vind ik een wonder, haha! De collega's die onze leerlingen de afgelopen jaren hebben begeleid werken inmiddels ergens anders. Ik wil die begeleiding heel graag overnemen maar dan wil ik wel weten waar ik het over heb. Met 2-uurtjes zelf ontdekken in zo'n ontspannen omgeving is fijn." Overal zijn trotse en stiekem ook verwonderde gezichten. Ondertussen draaien de robots, volgen ze gekleurde lijnen, lampjes branden en sommige deelnemers laten ze zelfs 'dansen'.

"Met deze training leren docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs programmeren. Hierdoor zijn zij als docent, en daarmee ook de leerlingen, beter voorbereid voor de First Lego League wedstrijden." Marcel en zijn collega's werken bij Sabic. En af en toe geven ze, op aanvraag van Techniektalenten, deze training aan docenten.

First Lego League:
FIRST LEGO League Challenge is een van de drie divisies van FIRST LEGO League, en is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. De FIRST LEGO League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject, waarbij aan de hand van de ontwerpcyclus een probleem uit de praktijk moet worden onderzocht en opgelost. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd. De teams doorlopen beide onderdelen aan de hand van het aangeboden lesmateriaal.

Elk jaar heeft de FIRST LEGO League Challenge een andere uitdaging. Het thema van dit seizoen (2021-2022) is CARGO CONNECT.

Wil je meer informatie over deze wedstrijden? Kijk op www.firstlegoleague.nl

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom