Meeloopdag VMBO - MBO
3
min. lezen
Op maandag 13 mei vond de ontmoeting tussen het VMBO-MBO plaats op het Munnikenheide College te Etten-Leur.

West-Brabant Midden

Collega’s uit het vmbo, mbo en opleidingsbedrijfsleven waren aanwezig op deze middag. We trapten de middag af met een warm welkom vanuit Wilma Scholtens (directeur Munnikenheide College).

Vervolgens werden wij meegenomen in het verhaal vanuit Curio door Bas Postma; Bas vertelde hoe de samenwerking tussen het vmbo-mbo er komend schooljaar uit komt te zien in de vorm van Curio Connect. Leerlingen ontvangen op de eigen schoollocatie een presentatie/ informatie over de vervolgopleiding. De docent kan zelf eenvoudig een aanvraag doen voor deze activiteit. Daarnaast gaat Curio zich focussen op kennisdelingsbijeenkomsten voor docenten/decanen. Verder blijft het aanbod challenges bestaan en kunnen docenten deze blijven inzetten binnen het vmbo onderwijs.

Na deze gezamenlijk aftrap ging de groep bezoekers van de vmbo-mbo middag uiteen in drie sessies.

  1. Erwin Heuvelmans, presenteerde de doorlopende leerlijn voor het profiel M&T, een mooie samenwerking tussen het vmbo en mbo. Erwin liet de betrokkene zien hoe je het curriculum voor dit profiel in samenwerking met het mbo in elkaar vlecht. Dit maakt dat leerlingen die al heel goed weten dat zij deze richting in gaan kunnen versnellen binnen de mbo opleiding.
  2. Tom van der Avoort in samenspraak met Curio ICT, presenteerde trots de samenwerking tussen het vmbo in Roosendaal en de mogelijkheid die leerlingen krijgen om gedurende de vmbo opleiding alvast een keuzedeel digitale ICT vaardigheden af te ronden. Dit heeft twee voordelen, leerlingen hebben voldoende digitale vaardigheden voor het vervolg onderwijs en tevens krijgen leerlingen een goed beeld van een ICT gerelateerde opleiding. Zeker gezien de tot op heden de opleiding is waar de meeste vmbo leerlingen in onze regio voor kiezen.
  3. Erik Colijn, presenteerde hoe de samenwerking er voor de Bouwschool uitziet in onze regio. De Bouwschool speelt in op verschillende elementen binnen het vmbo onderwijs en biedt eigenlijk in alle leerjaren activiteiten aan om leerlingen zo goed mogelijk kennis te laten maken met het vervolgonderwijs.

Na deze sessie zijn we ambities gaan ophalen met alle aanwezige opleidingsbedrijven: Hoppenbrouwers, Bouwmensen, AM&TS, Bouwschool en Stichting Vakopleiding Metaal.

Dit resulteerde in gesprekken tussen de opleidingsbedrijven en het vo/mbo onderwijs, in deze gesprekken werd ingezoomd op mogelijkheden om keuzevakken vmbo gezamenlijk aan te bieden, het aanbieden van meerdere gastlessen/bedrijfsbezoeken, gezamenlijk vormgeven van een doedag voor onderbouw leerlingen.

We kijken terug op een productieve en geslaagde vmbo-mbo ontmoeting.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom