Interview met Onno Eigeman van Stichting Duurzaam Stoer
5
min. lezen
We willen met Techniektalenten regelmatig een samenwerkingspartner aan je voorstellen. Ditmaal de beurt aan Onno Eigeman van stichting Duurzaam Stoer. Wij spraken hem over het bedrijf en de samenwerking met Techniektalenten. Foto gemaakt door Erik van der Burgt.

West-Brabant Midden

Stichting Duurzaam Stoer staat voor Stichting Ondersteuning Energietransitie en Realisatie. ‘’Vooral die laatste R is erg belangrijk’’, vertelt Onno Eigeman. ‘’Er wordt al teveel gesproken over energietransitie, maar wij gaan echt voor de uitvoering.’’ Dit doet Duurzaam Stoer zo veel mogelijk door ondersteuning van lokale initiatieven, zoals een energiecorporatie, een wijkvereniging, een burgerinitiatief en een wooncorporatie. Op het moment dat deze lokale initiatieven genoeg ondersteuning nodig hebben, gaat Stichting Duurzaam Stoer kijken hoe zij elkaar kunnen versterken. ‘’In de ene gemeente doen wij heel veel, zowel een digitaal informatieloket als de ondersteuning. In andere gemeenten ontwikkelen wij bijvoorbeeld alleen collectieve opwekprojecten.’’

Op dit moment is Stichting Duurzaam Stoer ook veel bezig met ondersteuning van bedrijven. Vooral in Roosendaal en Halderberge zijn zij aan de slag met een energieplatform waar bedrijven zich bij aan kunnen sluiten. Die aansluiting naar de bedrijven toe wordt verzorgd door de stichting. ‘’We kijken daarnaast met het bedrijf mee naar wat we nog kunnen optimaliseren qua verduurzamingsopgave en op die manier proberen we bedrijven zo optimaal mogelijk te ondersteunen en waar mogelijk ook de directe omgeving’’, vertelt Onno Eigeman.

Verder is Stichting Duurzaam Stoer druk bezig met energie armoedeprojecten. ‘‘We proberen deze specifieke doelgroep met behulp van energiecoaches een advies achter de voordeur te geven en ook concreet al maatregelen uit te voeren. We hebben een digitaal dossier dat we aanmaken op het moment dat iemand een coachgesprek wilt hebben. Met dit dossier houden wede koppeling tussen de energiecoach en de bewoner. Mocht de bewoner over een jaar een vraag hebben, dan kan de bewoner de vraag via het dossier stellen en gaan we kijken of we de bewoner kunnen helpen.’’ Onno Eigeman vertelt dat Stichting Duurzaam Stoer op dit moment met veel verschillende dingen bezig is. ‘’We zien dat er veel koppelkansen ontstaan, dat maakt dit wereldje ook zo leuk.’’

Onno is daarnaast ook voorzitter van de energiecorporatie inde gemeente Halderberge. ‘’Wij hebben vorig jaar een energiehandelsplatformlaten aanschaffen en beheren. Onder andere de zonnepanelen op het gemeentehuis hier leveren de stroom aan het energiehandelsplatform.

Wij mogen ook laadpalen plaatsen in de openbare ruimte. We kunnen straks die laadpalen aan het handelsplatform hangen. Daarmee kunnen we opwek- en verbruik aan elkaar koppelen via het handelsplatform.

Wij zijn nu bezig met de voorbereidingen van een pilot samen met de Rabobank om huizen en kleine bedrijven met een kleine aansluiting, via een slim stukje hardware en software en ook het object zelf te verslimmen. Dit is weer een next step die we aan het voorbereiden zijn, dit is de toekomst.

De komende jaren wil Stichting Duurzaam Stoer vooral uitbouwen waar zij nu mee bezig zijn, ook binnen Sterk Techniek Onderwijs. Onno: ‘’Ik zou het geweldig vinden als we op structurele wijze het onderwijskunnen koppelen aan dit soort projecten, we vinden het gewoon heel erg belangrijk dat we ook juist het onderwijs mee kunnen gaan krijgen. Wij werken nu ook veel samen met studenten en zijn er verschillende dingen aangedragen bij Techniektalenten. In samenwerking met energiecoaches heb ik 9 keerintroductielessen gegeven, dat was hartstikke leuk. Ook hebben we met de lego-challenge meegedaan en hebben we op het Game on festival in Breda gestaan. Hier hebben we onder andere de energiefiets van Jephte Rodriguez gestaan, erg leuk want je laat zien hoe het werkt. De leerlingen konden de fiets gebruiken om te zienhoeveel watt zij konden trappen. Dat soort dingen zijn erg pragmatisch en werkt erg goed voor de bewustwording. Ik zou het heel leuk vinden als we het programma Energychallenges op scholen verder kunnen uitzetten.’’

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom