Het PO-pakket op Sterrenschool de Schittering
5
min. lezen
Een pijler van het Sterrenschool Concept op Sterrenschool de Schittering in Oudenbosch, is 'maatwerk voor ieder kind waarbij de talenten van de leerlingen centraal staan'.

West-Brabant Midden

Techniekonderwijs hoort in een uitdagend en stimulerend onderwijsprogramma dat aansluit bij de mogelijkheden en talenten van de leerlingen. Het belang van goed techniekonderwijs aan de kinderen is voor het team van Sterrenschool de Schittering dan ook meer dan duidelijk, maar hoe geef je er vorm aan?

We kwamen bij Techniektalenten terecht. Het PO-pakket sprak ons direct aan. Vooral de Maakboxen zouden een klein deel van onze onderwijstaak, het verzorgen van gedegen lessen in wetenschap en technologie, een stuk gemakkelijker en leuker maken. Een complete leskist om opeen verantwoorde manier te werken aan wetenschap en technologie, waarmee je direct een doorgaande lijn binnen de school neerzet. Dat zagen we zeker wel zitten. Helaas bleek het PO-pakket, met daarin de zogeheten Maakboxen van de Maakotheek, voor ons budget technisch niet haalbaar.

We mogen onszelf geluksvogels noemen dat het dan toch gelukt is om gebruik te maken van het PO-pakket bij ons op school. Met behulp van een mooi subsidie via Sterk Techniekonderwijs, kost dit PO-pakket ons maar een derde van de prijs. Sinds dit schooljaar (2023-2024) zetten wij de Maakboxen van de Maakotheek bij ons op school voor groep 1 t/m 8.

Met de Maakbox ‘De Boomhut’, onze eerste Maakbox, hebben we gewerkt rondom verbindingen. Vanuit een eigen ontwerp en het leren over verschillende constructiemethodes, hebben leerlingen een eigen boomhut en vogelhuisje gebouwd en dit aan elkaar gepresenteerd. De lessen zijn heel enthousiast ontvangen door leerkrachten en leerlingen. Ook fijn was dat de lessen in de eigen klassen gegeven konden worden.

Deze periode werken we met de Maakbox ‘Grote Uitvinders, waarbij we onderzoek doen naar twee grote uitvindingen: het vliegtuig en de microscoop. Wij gaan ervan uit dat ook deze periode het wetenschap-en techniekonderwijs weer geslaagd gaat worden en zijn heel benieuwd naar de andere onderdelen van het PO-pakket, zoals de Techniekcarrousels en het W&Tjournaal.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom