Geslaagde ontmoeting mbo-vmbo
1
min. lezen
Maandag 12 juni vond er een ontmoeting plaats tussen docenten uit het mbo en het vmbo. Na de bijeenkomst in februari bij Curio Engineering te Breda, draaiden we nu de rollen om.

West-Brabant Midden

Op het DaVinci verwelkomden we bijna dertig collega’s van Curio, Inframensen en de vmbo-scholen uit onze regio. Het doel van de middag was een kijkje in de keuken van het vmbo. Daarnaast was er ruimte om onderling te kijken hoe de aansluiting tussen het vmbo en mbo geoptimaliseerd kan worden.

Na de informele lunch werd de middag geopend door Marjoke Bakker, onderwijsmanager van team techniek op het DaVinci. Zij vertelde over de vmbo-structuur in het algemeen en welke profielen er op onze scholen in de regio worden aangeboden. Zorgcoördinator Celien Wirix heeft de zorgstructuur binnen het DaVinci toegelicht. Ze gaf concreet en helder inzicht hoe de relatie van de leerling zich weerhoudt tot o.a. de mentor, docent en de leerlingcoördinator.

Daarna splitsten de groep en werden er drie verschillende sessies aangeboden:

In het lokaal van de toekomst, waar de leerlingen onderwijs krijgen met robotarmen en robots, vertelde decaan Martine Ivens hoe loopbaanontwikkeling is ingericht.

Na een presentatie over de activiteiten en onderwerpen die de leerling van klas 1 tot en met 4 aangeboden krijgen, gingen de aanwezige docenten met elkaar in gesprek.

Als je naar het programma van het vmbo kijkt: wat valt je dan op als mbo-docent? Wat valt op tijdens de intakes op het mbo? Wat is er nodig om de leerling een beter beeld van de vervolgstudie te geven? Zomaar een greep uit de vragen die besproken zijn.

Jeffrie Raaijmakers gaf een rondleiding op het techniekplein. Tijdens deze rondleiding hebben we de leerlingen in actie gezien op verschillende keuzevakken binnen o.a. bwi, metaal en electrotechniek.

Tijdens de sessie van Dayenne van Hulst zijn we in gesprek gegaan over de omgang met de vmbo leerling. Welke veranderingen merkt een leerling als hij/zij start op een mbo opleiding? Hoe kun je daar als docent mee omgaan? Hoe kunnen we de verschillen wellicht verkleinen met elkaar?

Na de drie sessies was het tijd voor een welverdiende borrel om verder met elkaar in gesprek te gaan over de sessies, maar ook nog meer die verbinding op te zoeken.

Er zijn onderling al veel vervolgafspraken gemaakt, mooi om te zien!

Volgend schooljaar gaan we weer verder met het organiseren van de ontmoetingen tussen het vmbo-mbo. Wil je daar graag bij zijn? Laat het dan weten via info@techniektalenten.nl.

De afsluitende borrel op het techniekplein van het DaVinci.
De profielen die worden aangeboden op de scholen in regio West-Brabant Midden.
Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom