Extended Reality in het onderwijs is dichterbij dan je denkt
2
min. lezen
Joris van den Broek vertelt over Extended Reality in het onderwijs. Veel docenten denken dat dit de toekomst is, terwijl de techniek al in heel veel lessen gebruikt kan worden.

Brabantse Wal

Joris is techniekdocent op het vmbo. Tijdens zijn opleiding is hij in de wereld van science and technology en dienstverlening en producten gesprongen. Sinds dit jaar is hij lid van STO Brabantse Wal. Naast zijn werk als docent, ontwikkelt hij één dag in de week Extended reality in het onderwijs. Dit doet hij samen met mbo-collega Tim Hoefeijzers.  

Zij implementeren extended reality in het onderwijs. Uuuh.. wat? Oké, eerst even een aantal termen uitgelegd: extended reality is een overkoepelende naam voor augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR); de digitale wereld en de fysieke wereld vloeien samen in één.  
Augmented reality: een digitaal laagje over de realiteit, denk aan het vangen van Pokémons op straat. Virtual reality: beleef een volledig digitale wereld met een bril of headset op, denk aan de Freek Vonk actie van Albert Heijn. Mixed reality: Een beetje van AR en VR: pak een virtuele koffiemok, met je echte hand en plaats hem op een echte tafel.  

“Onderwijs wordt leuker, aantrekkelijker en uitdagender met deze technieken. Zintuigen worden op een andere manier geprikkeld en informatie blijft langer hangen. Je kunt leerlingen in situaties plaatsen waarin ze informatie direct meemaken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een huis. Leerlingen tekenen een 3D-huis in het programma Sketch-up. Met behulp van een VR-bril kunnen ze daarna door hun eigen tekening wandelen, aanpassingen maken en hun project voor oplevering finetunen. Hoe tof is dat!
 
Onze droom is om XR een vaste plek te geven in het onderwijs. En, misschien zelfs een expertisecentrum waarin we dit breed kunnen aanbieden/uitruilen. We geven op dit moment masterclasses en workshops aan docenten hoe je deze techniek in lessen kunt inzetten. Binnenkort volgt meer informatie over deze masterclasses in de Brabantse Wal!”

Wij zijn heel blij dat we de expertise en het enthousiasme van Joris nu ook binnen de projectgroepen van STO Brabantse Wal terugzien!


Joris van den Broek – techniekdocent Curio
Foto: Rik (voorgrond) Joris (achtergrond) tijdens een evenement om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor VR

Meer informatie
Contactgegevens
Contactpersonen
created by Bigbooom