Een kijkje achter de schermen van de Efteling
2
min. lezen
Attracties, de Troonzaal, het Gildehuys en nog zoveel meer.. 20 leerlingen kregen een echte Once in a Lifetime kijkje achter de schermen van de Efteling.

Brabantse Wal

Docent Lydia Weijers vertelt trots over deze inspirerende dag:

"Op vrijdag 5 april mocht ik met 20 leerlingen van Mavo 2 en 3 naar de Efteling om een kijkje te nemen achter de schermen. Deze leerlingen hadden een motivatie geschreven en waren geselecteerd om mee te mogen. Ze kwamen uit verschillende klassen en samen met de leerlingen van andere scholen stapten we vrijdagochtend in de bus. De meeste leerlingen kenden elkaar dus nog niet.

Bij de Efteling mochten we via een geheime ingang naar binnen. We gingen het park in waar de leerlingen opdrachten maakten en een route volgden. Ze moesten vooral kijken en inschatten hoe bepaalde onderdelen in elkaar zitten en werken. Ze keken nu op een hele andere manier naar de attracties.

Na de opdrachten (en een ritje in Villa Volta en Symbolica) werden we ontvangen door de Architect en het hoofd HR van de Efteling in de prachtige Troonzaal. (Deze wordt normaal gesproken alleen gebruikt voor directievergaderingen.) De architect Ronald vertelde van alles over het park, de werknemers en de visie achter de Efteling. Fantastisch om zo’n gepassioneerd verhaal te horen."

"De groep werd in tweeën opgesplitst en we werden meegenomen naar het Gildehuys (de werkplaats van de Efteling). Er was van alles te zien, waarover we helaas niet in detail mogen treden. Er werd gewerkt aan karretjes van attracties, die in onderhoud zijn, maar er lagen her en der ook onderdelen van nog te openen attracties, waar we het verder niet over zullen hebben! De leerlingen kregen een rondleiding langs de techniek, het houtatelier en de designafdeling. Er werden opdrachten uitgevoerd en er was ook iets te winnen. Als aandenken hebben alle leerlingen een mooie Efteling zegel gemaakt en beschilderd (unieke exemplaren).

Als laatste werden we meegenomen het park in onder leiding van architect Ronald. Nu mochten we echt kijken hoe de attracties in elkaar zaten en wat er achter de schermen aan techniek wordt gebruikt. Dit was echt een ‘once-in-a-lifetime-opportunity’: we zijn op plekken geweest waar alleen de technische dienst mag komen (onder en boven Villa Volta!!), we weten nu het geheim van Symbolica (kunnen we niet over uitweiden) en hebben het enorme contragewicht van de Pagode gezien.

Er zijn op deze dag vriendschappen (en zelfs prille liefde) ontstaan tussen de leerlingen. Ik denk dat de leerlingen in alles hebben meegekregen hoe eindeloos de mogelijkheden binnen Techniek zijn. De mensen die bij de Efteling werken doen dat met zoveel passie en toewijding. Deze dag was echt super verzorgd (dank Efteling!), tot in de puntjes geregeld (dank leden STO) en een unieke ervaring!"

Lydia Weijers

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom