Collega in de spotlight: Barry Janssen
5
min. lezen
Op 5 mei vindt Auto en Motorsport Experience (AME) in Etten-Leur plaats. Collega Barry Janssen van het Munnikenheide College zit in de organisatie en vertelt er graag over.

West-Brabant Midden

Barry is docent Mobiliteit en Transport en op één module na ook rond met de bevoegdheid voor PIE: “Daarnaast ben ik ook mentor en houd ik me bezig met zorgtaken voor leerlingen, leerwerktraject en dat soort dingen. Ik heb een studie Special Educational Needs (SEN) afgerond, dus daar sluit het mooi bij aan.”

Hoe zie jij Sterk Techniekonderwijs/ Techniektalenten terug binnen de school?

“Voornamelijk heel veel enthousiaste leerlingen en dames in de techniek: Het kan weer! Het is niet gek om in een overall te lopen, dat zie je gelukkig ook in de buitenwereld terug. Er is steeds minder verschil tussen mensen die met hun handen werken en mensen die met hun hoofd werken. Ook in de salarissen: het wordt letterlijk gewaardeerd, er is een goede boterham in te verdienen.”

Je hebt een grote passie: Auto en motorsport, kun je daar meer over vertellen?

“Mijn passie voor auto- en motorsport begon al in mijn jeugd, toen ik met mijn neus tegen de ramen van de Opeldealer stond. Daar kwam ik in aanraking met rallysport van daaruit ben ik steeds dieper in de autotechniek gedoken. Ik ervaar dat als je in de autosport rondkijkt, je sneller leert over autotechniek. De berekeningen die ik ooit in de klas had, vond ik logisch, maar voor klasgenoten was het best lastig: Wanneer ga ik nou een compressieverhouding berekenen? Ik hoef geen motor te ontwikkelen. Maar als het gaat om verbeteringen aanbrengen, kom je dat tegen. Daar houd ik me in de autosport mee bezig, tien jaar lang heb ik professioneel in de autosport gezeten. Naast het docentschap nu, ben ik er nog steeds mee bezig, als vliegende keep/ troubleshooter. Ik ben veel met ondersteltechniek bezig: de wegligging verbeteren, ook wel motor- en versnellingsbakken. Eigenlijk alles van race tot rally. Je bent dan met wat diepgaandere technieken bezig. Daar komt ook PIE om de hoek kijken: boren, frezen, dingen veranderen en uit andere materialen maken. Daar lag mijn interesse ook al, dat maakt de opleiding PIE nu ook extra leuk. Daardoor kan ik leerlingen inspireren en laten zien hoe techniek een rol speelt in de wereld van de autosport."

Kun je wat hoogtepunten benoemen?

"Oei, dat zijn er veel! Van 24 uur races in Dubai, Zolder en Barcelona, 25 uur SPA, daar doe ze nog een uurtje extra, nog leuker! Africa eco race, Tunisia en Morocco desert challenge en lokale evenementen: historic rally’s (mijn eigen passie). Wat ik ook heel gaaf vind is dat we regelmatig leerlingen hebben betrokken, in een rallyteam gingen leerlingen terwijl ze bij ons op school zaten weleens mee. Er is ook één oud-leerling met wie ik nog steeds een goede klik heb, die gaat nog steeds mee. Die vindt dat leuk en is er altijd bij."

Op 5 mei kun je in Etten-Leur een deel van deze ervaringen beleven. Op het terrein van verkeersschool Blom komt alles bij elkaar: van Dakar trucks tot en met motorfietsen/ karts, iedereen die het leuk vindt om zijn of haar spot te showen. Van het grote werk tot de wat kleinere spullen.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Maar er is ook nog plek om jezelf als onderwijsstelling of bedrijf te promoten. Het Munnikenheide College vind je ook terug: we verzorgen een krijtauto voor de kids. Die komt later weer in ons onderwijs terug op het techniekplein, wij kunnen daar nog lang aan sleutelen. We zoeken nog een auto voor de trial special, dat wil zeggen dat er motorfietsen overheen mogen rijden. Het is een mooi punt om reclame te maken, want het trekt veel kijkers.

Heb jij interesse in de autosport en wil jij je bedrijf presenteren op een mooi Auto en Motorsport Event? Of zet meteen de mooie banen in de autowereld op de kaart en tref mensen die net iets dieper in de techniek duiken. Stuur dan een mail naar info@techniektalenten.nl en dan koppelen wij je aan Barry!

We hopen jullie natuurlijk ook als bezoeker te zien : niet geheel onbelangrijk is dat de entree GRATIS is want iedereen moet kunnen genieten van alle mooie gemotoriseerde sport die Nederland rijk is. Je bent op zondag 5 mei van harte welkom aan de Hoevenseweg 39d in Etten-Leur van 10:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie vind je op de socials van AME: https://www.facebook.com/AutoMotorExperience/?locale=nl_NL.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom