Brugklas-leerlingen bijten spits af tijdens het eerste beroepskeuze evenement
2
min. lezen
In een bomvolle aula krijgen alle brugklassers het startsein om een hele middag met verschillende vormen van techniek te werken.

Brabantse Wal

De voorjaarsvakantie zit erop. Tijd om van start te gaan met een nieuw event vanuit STO: Het beroepskeuze event. Een evenement waarbij brugklas-leerlingen kennismaken met techniek. Hoewel het voor sommigen vreemd in de oren klinkt om brugklassers al een beroepskeuze event mee te laten maken, is het een bewuste keuze. Met deze (veelal eerste echte) kennismaking kunnen ze in het tweede schooljaar gerichter naar de profielkeuze toewerken.

Een vmbo-school mocht de spits afbijten met het eerste beroepskeuze event.

In het techniekplein kwam ineens een auto binnen rijden. En op de parkeerplaats parkeert een grote truck. Allerlei bedrijven namen plaats in en rondom de school. In een bomvolle aula zaten alle brugklassers klaar om het startsein te krijgen.

Vooraf hebben leerlingen een keuze gemaakt uit 7 workshops:

  • Bij fietsenmaker Tinus van Overveld kregen de leerlingen uitleg hoe ze een slag uit een wiel konden halen en mochten het daarna zelf gaan proberen. En in de andere hoekstond een oud-leerling, nu fietsenmaker, vol enthousiasme een wiel te wisselen. Hij vroeg wie dit ook zou willen proberen. Enkele meiden vonden het maar een vies werkje en wilde hier de handen niet aan vuil maken. Maar begrepen wel dat het handig was hiervan te leren.
  • Een stukje verderop zat de eerste leerling al op de grond bij het voorwiel van een personenauto. Deze mocht hij losdraaien.  Behendig ging hij aan de slag, hij verklapte dit al eerder te hebben gedaan. Een meisje draaide met een schroevendraaier onderdelen van een bumper uit elkaar. Want zij deden mee aan de workshop; autotechniek (Fred van de Berg)
  • Buiten was het koud maar dit weerhield te leerlingen niet om met een formulier vol technische vragen aan de slag te gaan bij de TruckAcademy. Meten is weten; hoe groot is de tank? Hoeveel wielen heeft deze truck? “Oja alle wielen zijn dubbel, dus dat zijn er wel veel”. Maar.. waarom zijn die wielen eigenlijk dubbel?
  • In de andere hoek van het techniekplein zag het er spectaculair uit. IW, de opleider in elektro- en installatietechniek, lieten de leerlingen solderen. En dit werd ook nog gecontroleerd of het goed was gedaan door er water doorheen te laten lopen.
  • Gelukkig is het techniekplein groot genoeg want ook een workshop tegelen werd gegeven. Een korte uitleg was voldoende om daarna aan de slag te gaan. Al in een half uur was er een mooi resultaat. Sommige leerlingen hadden de smaak goed te pakken en konden niet stoppen bij de wissel.
  • Op de eerste etage had ICT-bedrijf Databyte diverse componenten uitgestald. Wie zet deze computer het snelst in elkaar? Als er eenmaal beeld op het scherm te zien was klonk er een luid gejuich.
  • Waar wordt leer van gemaakt? Van een dierenhuid? Nee, Green Chemistry Campus gaf een info sessie en doe opdrachten over recycling en upcycling. Zo kan ‘leer’ ook gemaakt worden van restproducten.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom