300 leerlingen bezoeken 2-daagse DAB Experience
4
min. lezen
Weet jij waar de frietjes van Mc Donalds vandaan komen? En zit er eigenlijk meer suiker in een banaan dan in een glaasje cola? 300 leerlingen weten nu de antwoorden op alle vragen.

Brabantse Wal

DAB staat voor Delta Agrifood Business. Een open innovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs. Een broedplaats die kennis verzamelt en deelt over Agrifood. Ze focussen op de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, gepersonaliseerde voedselontwikkeling (o.a. 3D-printing) en op duurzame voedselverpakkingstechnieken en -materialen. Ze vernieuwen de manier waarop we voedsel, grond- en hulpstoffen verbouwen, telen en bewerken. Slimmer, duurzamer en circulair.

Op dinsdag en woensdag bezoeken we DAB in Bergen op Zoom. Bussen rijden deze twee dagen af en aan en zorgen dat 300 leerlingen van 10 verschillende vo-scholen opgehaald en thuisgebracht worden. 300 leerlingen die in groepjes een aantal uur nieuwe kennis opdoen, workshops volgen en zelf dingen maken.

Voordat we vertellen over alle leuke activiteiten van alle bedrijven, maken we eerst de balans op van deze twee dagen: 

  • Twee STO-regio's werken samen aan een ontzettend leuk evenement
  • 300 leerlingen uit het voortgezet onderwijs bezoeken Delta Agrifood Business en al haar bedrijven
  • 10 verschillende voortgezet onderwijs scholen van Etten-Leur tot aan Halsteren
  • 7 bedrijven die workshops, quizjes en uitleg geven over food en techniek

Dit evenement is zo'n groot succes geworden dankzij de grote bijdragen van alle bedrijven: 

VARTA

"VARTA onderzoekt gewassen en agrarische reststromen op inhoudsstoffen en de toepassing van deze inhoudsstoffen. Denk hierbij aan hoogwaardige toepassingen zoals in cosmetica, food, farmacie of gewas beschermende werking."
Oke.. deze uitleg kan gemakkelijker. Als je een bijvoorbeeld een laurierplant snoeit, gooi je de blaadjes meestal weg. Zou je niet iets met die blaadjes kunnen? Bij VARTA maken ze daar veel nieuwe producten van. Denk bijvoorbeeld eens aan parfum, drop of een kopje thee.
Thee wordt gemaakt van blaadjes en smaakmakers. Sommige ingrediënten zitten er echt alleen in voor de smaak en andere ook voor de gezondheid. Waar moet je nou eigenlijk op letten als je thee maakt? Leerlingen gaan zelf aan de slag en maken een eigen thee.


Lamb Weston

"Lamb Weston is een wereldspeler op het gebied van diepgevroren aardappelproducten".
Een kort maar krachtige uitleg. Zij zijn specialist in frietjes en meer. Iedereen die wel eens bij een fast food keten heeft gegeten, heeft de frietjes of curly fries van Lamb Weston op. Maar hoe werkt dat nou? Waar groeien de aardappels, welke aardappel gebruik je voor welk type friet en hoe lekker zijn ze nou echt? Als afsluiter van iedere presentatie mogen de leerlingen proeven van, eerlijk is eerlijk, heerlijke friet met mayonaise.

HAS green academy

"Met ingang van september 2022 heeft HAS Hogeschool een aangepaste naam: HAS green academy. Deze naam bekrachtigt de beweging die de HAS maakt naar een toekomst als hét expertisecentrum voor de sector agro, food en leefomgeving in Zuid-Nederland. Met de 18 hbo-opleidingen en bijna 100 cursussen zijn zij met zekerheid een specialist in praktische oplossingen die bijdragen aan een gezonde omgeving met voldoende gezond voedsel."
Hoe bewust ben jij bezig met suiker in je voeding? En wat is eigenlijk het verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers? Leerlingen mogen 10 favoriete snacks op volgorde van hoge suikergraad zetten. Van cola tot een mars en van een mueslireep tot een banaan. Wat heeft meer suiker en is dat dan ook automatisch ongezond voor je? 

Protix

"Insecten zijn de eiwitten van de toekomst, een uitspraak die je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord. Protix is hier expert in. Insecten groeien erg goed op etenswaren die wij als afval bestempelen. Zij verwerken ons restafval dus eigenlijk. Als deze insecten groeien zijn ze een ideale bron van eiwitten. En daarmee een prima vervanger voor bijvoorbeeld soja of eieren, die veel minder duurzaam zijn."

Op tafel staan twee plastic doosjes gevuld met bewegende beestjes. De Black Soldier Fly, als vlieg en als larve, ieder in een eigen bakje. Na wat geschrokken gezichten is iedereen toch erg enthousiast over deze insecten. Gaan we dit in de toekomst echt eten? Lachend en hoofdschuddend volgt de uitleg dat de insecten worden verwerkt in etenswaren. Je merkt er dus niets van dat je ze eet.

CZAV

"CZAV is een agrarische aan- en verkoopcoöperatie in Zuid-Nederland van en voor ruim 3.000 actieve agrarische ondernemers in de akkerbouw, bloembollenteelt, veehouderij, tuinbouw en fruitteelt. Want als je een vraag hebt over je landbouwgrond of landbouwproduct, aan wie moet je die stellen? CZAV geeft advies en levert materialen om de landbouw gemakkelijker te maken."

Als je gedroogde mais, gerst, haver en bonen naast elkaar zet, weten leerlingen dan welk product in welk kistje zit? CZAV test deze kennis in een zaden en peulvruchten kennisquiz. Daarbij horen natuurlijk ook vragen over wat een gevaar kan zijn voor gewassen. Denk bijvoorbeeld aan wat weersomstandigheden of insecten/dieren voor schade kunnen aanrichten. En... veel belangrijker nog, hoe je deze problemen kunt voorkomen.

Rijk Zwaan

"Rijk Zwaan Nederland is specialist in groentezaden en groenterassen. Tomaten, verschillende slasoorten, bietjes en augurk zijn zomaar een greep uit het enorme assortiment van groenterassen. Rijk Zwaan is een Nederlands familie bedrijf. Ze willen actief bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening en verhoging van groenteconsumptie door de basis te leggen voorgezonde en aantrekkelijke groenten."

Leerlingen krijgen een presentatie over verschillende soorten sla. Ze kiezen zelf stukjes sla uit die ze mogen ponsen. Na het ponsen analyseren ze het DNA van de sla. Een opdracht die ze niet direct verwacht hadden, want DNA zit toch alleen in mensen? Door het DNA van groentesoorten te analyseren zie je of de slasoorten gezond zijn. En daarmee geschikt zijn voor verdere productie.

KATC

"Kun je plastic maken van maiszetmeel? Ja dat kan! Het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC) is een open innovatiecentrum, waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten voor de ontwikkeling van nieuwe (groene) en circulaire kunststoffen. Daarnaast is het KATC een opleidings- en trainingslocatie voor studenten én voor medewerkers uit de kunststofindustrie."

De vraag naar nieuwe materialen en producten neemt toe, met name op het gebied van kunststoffen en composieten (materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten) voor toepassingen in de bouw, infrawerken en verpakkingen. Deze trend vraagt daarom ook om vakmensen met de juiste kennis en vaardigheden om deze nieuwe materialen te ontwikkelen, testen en te produceren. Leerlingen maken kunststof auto-mallen van gerecyclede materialen. Hoe graag ze dit ook op groot formaat zouden willen doen, maken ze nu een auto-mal op a3 formaat.

DAB

"Het DAB, Delta Agrifood Business, is een open innovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs. Een broedplaats die kennis verzamelt en deelt over Agrifood. We focussen op de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, gepersonaliseerde voedselontwikkeling (o.a. 3D-printing) en op duurzame voedselverpakkingstechnieken en -materialen. We vernieuwen de manier waarop we voedsel, grond- en hulpstoffen verbouwen, telen en bewerken. Slimmer, duurzamer en circulair."

Deze twee fantastische dagen hebben plaatsgevonden in het prachtige pand van Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. Dankzij DAB en alle bedrijven hebben we 300 vo-leerlingen een ontzettend leuke dag bezorgd.

We zeggen niet vaak dat we trots zijn, maar nu zijn we trots. Trots op een fijne samenwerking en een erg geslaagd evenement.

Meer informatie
Contact BW
Contact WBM
created by Bigbooom